Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Фийон спечели първичните избори на десницата за президент на Франция

| обновено на 28.11.16 в 08:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсоа Фийон е кандидатът на френската десница за президентските избори през 2017 г. Бившият премиер на Франция спечели убедително балотажа на първичните избори с над 66% гласове.

За френската десница кандидат-президентската кампания вече започна. Франсоа Фийон убедително се наложи като кандидат със съкрушителната си победа на първичните избори. "Нуждая се от всички вас"- заяви той снощи. Съперникът му на балотажа Ален Жюпе увери, че ще го подкрепя в кампанията.

Първата задача на кандидата на десницата ще бъде обединението на дясното пространство за тежката рефомистка програма, която предлага: остро съкращение на броя на държавните служители, намаляване на публичните разходи, край на 35- часовата работна седмица, реформа на здравната каса. Във външната политика Фийон не изключва диалога с Русия. Защитник е на християнските и традиционните ценности.

Според последните проучвания на евентуален балотаж на президентските избори Фийон би победил лидерката на крайната десница Марин льо Пен.

Стабилният избор на десния кандидат за президент е сериозно предизвикателство пред френската левица, която се готви за първичните си избори в силни разделения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44