Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на активни международни совалки за решаване на Кипърския въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на политическите и дипломатическите консултации е да се възобнови диалогът между лидерите на двете кипърски общности след задънената улица, в която той изпадна точно преди една седмица в Швейцария, и да се премине към международна конференция по сигурността и гаранциите - последната фаза от мирния процес за Кипър.

Втората фаза на интензивния кръг преговори в швейцарския курорт Мон Пелерин не е поражение за мирния процес в Кипър, но е отстъпление, тъй като не можа да постигне очакваните цели, заяви днес в Никозия специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Кипър Еспен Барт Ейде. Той откри седмицата на совалки като се срещна последователно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ в опит за съживяване на преговорите между тях. Ейде отбеляза, че има проблеми, но не и такива, които не могат да бъдат преодолени. Той подчерта, че двамата лидери трябва да решат как и кога да продължат мирния процес, в който ООН има само подкрепяща роля.

За връщане на Анастасиадис и Акънджъ на масата на преговорите ще лобират през тази седмица и други представители на международните сили. Утре и в сряда срещи в Кипър ще има външният министър на Великобритания Борис Джонсън. Ден по-късно на острова пристига  помощник-държавният секретар на САЩ Джонатан Коен. 

Съветникът на ООН Еспен Барт Ейде проведе телефонен разговор и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който в петък вече бе на посещение в окупираните територии. В следващите дни се очаква среща на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по въпроса за гаранциите за федерален Кипър, но дата не е обявена официално.

След интензивни срещи в Швейцария лидерите на двете кипърски общности не успяха да постигнат споразумение по териториалните аспекти на Кипърския въпрос и свикването на конференция със страните-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Анастасиадис и Акънджъ взаимно се обвиниха за провала, като в същото време заявиха готовността си да продължат преговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44