Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада разшири списъка със санкции срещу руски представители

Снимка: Архив
Канада разшири списъка със санкции срещу руски депутати и държавни служители. Външното министерство в Отава съобщи, че в него влизат още 15 души, включително шестима депутати от Крим. В документа се посочва, че мерките са необходими, за да "продължи да се оказва необходимият натиск върху Русия, докато изпълни изцяло международните си задължения по отношение на Украйна".

В новия списък фигурират имената на шестима членове на руската Държавна дума от Крим. Това са Руслан Балбек, Константин Бахарев, Дмитрий Белик, Андрей Козенко, Павел Шперов и Светлана Савченко. Срещу тях ще бъде наложено замразяване на финансовите им активи и забрана за пътуване за Канада. За шестимата представители има ограничителни мерки и от страна на ЕС.

Решението на Канада последва резултатите от изборите за руската Държавна дума на 18 септември, които се проведоха и в Крим. В официалното съобщение на канадското външно министерство се посочва, че "Канада не подкрепя легитимността и резултата от тези избори на окупирания Кримски полуостров и никога не е признавала незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия". Канадското министерство смята, че въвеждането на новите санкции ще бъде най-ефективният начин за изпращане на общо послание от Брюксел, Отава и Вашингтон спрямо действията на Русия в Украйна и за оказване на натиск срещу Москва да спази ангажиментите си от Минск.


Руското посолство в канадската столица осъди решението, като обяви, че разширяването на ограничителния списък е "неприятелски акт, който ще бъде последван от ответна реакция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44