Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Основна тема в британските всекидневници са попарените надежди на правителството да постигне предварително споразумение с ЕС относно статута на 3,3 млн. граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания, и съответно на 1,2 млн. британци, работещи в страните от ЕС. 

Премиерът на страна Тереза Мей се надяваше въпросът да бъде разрешен позитивно и реципрочно, като се гарантират правата на едните и на другите още преди да са започнали преговорите за развода с ЕС. 
"Файненшъл таймс" отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел лично е заявила на Мей, че не може да има частични споразумения, преди Великобритания за започне формални преговори за излизане от ЕС догодина. 
Руският вестник "Комерсант" отбелязва, че турският президент Реджеп Ердоган е направил изявление, което може да предизвика сериозна регионална криза и да затрудни отношенията на Анкара с Москва. Руският печат цитира Ердоган, според когото Турция няма претенции за сирийска територия, а операцията ѝ там цели да сложи край на "жестокото управление" на президента Башар Асад, който по думите му извършва държавен тероризъм.
До 29 ноември официалната версия на Анкара изглеждаше съвсем различно - според нея турските въоръжени сили се борят в Сирия срещу групировката "Ислямска държава" и "терористичните подразделения", подчертава още "Комерсант". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44