Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико" обвини Кристалина Георгиева в конфликт на интереси заради отиването ѝ в Световната банка

Снимка: БТА

Авторитетното издание "Политико" обвини Кристалина Георгиева в конфликт на интереси заради отиването ѝ на нов пост в Световната банка. От кабинета на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси заявиха за БНР, че твърденията не отговарят на истината. Статията цитира анонимни служители на ЕК, според които Кристалина Георгиева е договорила финансово споразумение със Световната банка месеци преди да обяви, че напуска комисията и отива на висок пост там.

От офиса на българския зам.-председател на Еврокомисията заявиха пред кореспондента на БНР, че Георгиева лично не е участвала в преговорите по въпросното рамково споразумение с бъдещия си нов работодател, както твърди статията, а те са били водени от представители на няколко дирекции в Комисията.

Разследването на списанието обвинява още комисарката по бюджета, че формално подписаното от нея споразумение ще доведе до по-големи разходи за ЕС в полза на Световната банка. Става дума за технически спор за формулата, по която се изчислява комисионната на банката.

ЕС е един от големите ѝ донори с милиарди евро по нейни програми за подпомагане на бедни, развиващи се държави по света. Световната банка досега е удържала фиксирана такса от 5,5% за всяка донорска сума от ЕС. Тя служи за банково управление на проектите и разходи за персонал. Променената формула от екипа на Георгиева е въвела плаваща такса между 2 и 5%, но и частично допълнително таксуване от 17 на сто за обучение на персонала. "Политико" твърди, че така има риск ЕС да плаща повече пари административни такси и да надвиши тавана от 7%, фиксиран в европейския регламент.

Това не отговаря на истината, заявиха обаче за БНР от кабинета на Кристалина Георгиева. Напротив, подписаната през април сделка със Световната банка ще доведе до по-малко такси за европейския данъкоплатец. Направени са няколко симулации, които доказват, че новата формула спестява от комисионни далеч под разрешения таван от 7%.

Разследването на „Политико“ се публикува в деня, когато Кристалина Георгиева има изслушване в ЕП по дебата за приемането на Бюджета на Съюза за догодина.

Заради новата медийна атака ЕК ще изпрати специално писмо с обяснения до евродепутатите в следващите часове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44