Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко шестима арестувани за пожара в турския град Аладаг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима души са били арестувани за снощния пожар в девическия интернат в южния турски град Аладаг, между които е и директорът на интерната, съобщи главният прокурор на Турция Али Йелдан. Той уточни, че при пожара са загинали 10 девойки, едно дете и една служителка, а 24 души са били ранени и са настанени в болница. Според Франс прес броят на задържаните е осем. Агенция Доган уточнява, че първоначално са били задържани петима души, а още трима заподозрени са в болница. Общо са били издадени 14 заповеди за арест.

В интерната били настанени девойки от бедни семейства от селища, където няма училище. Нямахме друг избор, освен да запишем дъщеря си в интерната, през плач заяви опечален баща. Той разказа, че много пъти искали от общината да осигури превоз, за да не остават девойките в сградата, но никой не се отзовал.

Има данни, че интернатът е построен от религиозна фондация, специално за девойки от средните училища, наречени имам хатипи. По-голямата част от триетажната сграда била облицована с дървен материал.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак заяви,че интернатът имал разрешително от образователното министерство. За последно бил инспектиран през месец юни т.г., когато са установени нередности, допълни той.

В същото време се твърди, че вратата към противопожарната стълба била заключена или че девойките не са могли да я отворят. Разследващият екип, в който фигурират трима прокурори, разследва и тази версия, посочиха властите.

Трагедията разтърси турското общество. Надигат се гласове за обява на траур в страната или поне в провинция Адана, както и за най-строги присъди за виновниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44