Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага 5-годишен период за отпадане на държавната регулация на цените на тока

Европейската комисия предлага 5-годишен преходен период за отпадане на държавната регулация на цените на тока. Комисията представи мащабен законодателен пакет за повече възобновяеми източници и енергийна ефективност..

Евросъюзът готви радикална реформа на енергийния пазар във всички страни-членки с 8 законодателни предложения от 1000 страници.

Към момента в България, държавата определя цените на електроенергията чрез КЕВР. След влизането в сила на проектодирективата, страната ни ще има 5 години преди цената на тока да започне да се образува единствено на принципа на търсенето и предлагането. Според заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович това ще е от полза за потребителите:

Опитваме се да помогнем на държавите да преминат Рубикона. В много случаи правителствата са блокирали с реформата, защото секторът е чувствителен и има монополни интереси.

Междувременно докато тече преходния период Европейската агенция за сътрудничество с енергийните регулатори ще издава препоръки за методологията на определяне на цените, с която КЕВР ще се съобразява. България сама ще решава как да не допусне скок в цените на енергията за домакинствата и фирмите. Брюксел ще залага на възобновяеми източници и на приоритетно саниране на сградите, за да се пести енергия.

Новото еврозаконодателство ще задължи властите да гарантират равни права на всеки производител на енергия на пазара, а гражданите ще могат безпроблемно да променят договорите си, да сменят доставчика на ток и дори сами да произвеждат такъв.

Сегашната система е твърде скъпа въпреки рекордно ниските цени на енергийните суровини, смята още Шевчович:

Ние сме един от най-развитите региони от света и въпреки това все още 50 милиона души в Европа имат проблеми с плащането на сметките.
 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44