Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В обръщение към руските депутати:

Путин подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със САЩ

| обновено на 01.12.16 в 19:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия иска да има приятели в международните отношения, заяви по време на обръщението си към руските депутати президентът Владимир Путин.


Днес Русия не търси конфронтация с никого, но и няма да се съгласи някои да ограничава интересите ѝ
, посочи още Путин, като се обяви за сътрудничество с новата американска администрация.

Важно е да нормализираме и да започнем да развиваме двустранните отношения на равноправна и взаимно изгодна основа. Взаимодействието на Русия и Съединените щати при решаването на глобалните и регионалните проблеми отговаря на интересите на целия свят, обясни Путин.

В тазгодишното си обръщение пред Федералното събрание и Думата (двете камари на руския парламент) държавният глава постави акцент върху социалните и обществените предизвикателства, пред които е изправена днес Русия. Един час той говори върху вътрешните проблеми пред руската страна, акцентирайки върху думи като
справедливост и традиционните ценности, върху които според него трябва да се опира страната му по своя път на развитие. 

Той започна с това, че народът на Русия е единен, въпреки противоречията от миналото, казвайки че уроците от историята трябва да ни учат на помирение и гражданско съгласие, засягайки разгорелия се дебат в руското общество около политическите репресии по времето на Сталин през 30-те години на миналият век. Путин припомни, че в руската история през 20 век е имало много сериозни разтърсвания и припомни наближаващата 100-годишнина от две революции, случили се преди век - Февруарската, която слага края на монархията в Русия и Октомврийската, която довежда болшевиките на власт за повече от 80 години. Според Путин не само историците и учените, но и руското общество се нуждаят от обективен, честен и дълбок анализ на тези събития и последствията от тях. Путин обаче не продължи до край и не каза какво трябва да е отношението към съветските специални служби от 30-те години, които са известни със своите репресивни действия, вследствие на което биват избити милиони невинни хора в тогавашния СССР от режима на Сталин, а на други - животът за винаги се променя.

Владимир Путин открои икономическите проблеми пред Русия, като добави, че те се преодоляват, макар и трудностите да остават. Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3,9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Санкциите са помогнали на руските земеделски производители, заяви още Путин, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

Путин акцентира и върху идеята за голямо евразийско партньорство, като посочи, че тя вече се обсъжда на различни международни и регионални равнища.
Убеден съм, че такъв разговор е възможен и с държави от Европейския съюз, в които днес се увеличава търсенето на самостоятелен политически и икономически курс. Виждаме това по резултатите от изборите, подчерта руският президент.

Руският държавен глава говори по въпросите на външната политика, като нито веднъж не спомена Украйна, Турция или Сирия, а предпочете да се съсредоточи върху глобалните теми, казвайки, че външнополитическата и икономическа ориентация на Русия трябва да бъде към евразийското пространство, Централна Азия, Индия и Япония, както и Далечния изток. Владимир Путин определи отношенията с Китай като образцови. По отношение на Запада каза следното: 
Разбираме отговорността си към света и искрено сме готови да вземем участие в решаването на световни и регионални конфликти. Не искаме да се противопоставяме на никого, не ни е нужно. Не искаме и никога не сме искали врагове. Трябват ни приятели. 

Друг акцент, който прави впечатление от словото на президента Путин, беше свързан със световните процеси и конфликтите в тях, които определят настоящето време: 
Тревога предизвиква фактът, че в цял свят, дори в уредените страни и стабилни региони, възникват големи вътрешни конфликти - на религиозна, националистическа или социална основа. Тези конфликти се изострят на фона на проблемите от миграционната криза, с която се сблъскаха европейските и други страни.

Руският президент каза също, че работата по моста, свързващ Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година, върви по план.

Подробности чуйте в репортажа на кореспондента ни в Москва Николай Кръстев в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44