Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува с мнозинство споразумението за бюджета на ЕС

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) за догодина влезе в сила, след като Европарламентът го гласува с мнозинство от 438 гласа. 

Този бюджет носи две послания, заяви по време на дебатите председателят на бюджетната парламентарна комисия от френската десница Жан Артюи:

Приоритет повече от всякога остава решителното справяне с проблемите на миграцията – чрез засилен контрол на външните граници и в същото време – адекватно настаняване на новопристигналите, съчетано с хуманно връщане на мигрантите, които нямат право на бежански статут. Второто послание е, че Съюзът инвестира в младите – 500 милиона евро повече ще отидат за инициативата против младежката безработица.


Докладчикът на парламента по бюджета Йенс Гайер от германските социалдемократи допълни:

Договорихме 200 милиона евро допълнително за растеж на малките и средни фирми, за научни изследвания, инфраструктура и студентски пътувания по "Еразъм+". Този бюджет отразява идеите на ЕП.

Еврокомисарят Криталина Георгиева, за която това бяха последните преговори по европейския бюджет, благодари на колегите си и посочи:

Бяхме много предпазливи и въведохме възможност за гъвкавост в този бюджет от 1,1 милиарда евро резерв, така че, ако ни удари нова криза, да имаме средствата да реагираме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44