Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо“ излезе за първи път на немски език

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо“ излезе за първи път на немски език - 200 хиляди бройки са пуснати за продажба в Германия. 

На първа страница е карикатура на канцлера Ангела Меркел.
Още с първия си брой  "Шарли ебдо" предизвика оживени коментари: първата страница представя германският канцлер Ангела Меркел седнала върху тоалетна чиния и със съпровождащ текст „Шарли ебдо" - вестникът, който разпуска".
Главният редактор на германското издание Минка Шнайдер казва, че не е никак лесно хуморът на "Шарли ебдо" да бъде находчиво преведен. В екипа й има дузина преводачи, графични дизайнери и редактори, които от съображения за сигурност работят под псевдоними. 
Издателите смятат, че в Германия има пазарна ниша за сатиричното списание, макар че хуморът и сатирата в германската култура имат съвсем различна традиция. 

Илюстрациите и карикатурите нямат нужда от превод, но това не означава, че ще бъде лесно подготвянето на броя, пише онлайн изданието "Дер Шпигел". Да предлагаш сатира на немски език е предизвикателство, защото карикатурите не са по вкуса на всеки, добавя "Дер Шпигел".
Вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ пише иронично: Германските политици, и, разбира се, Ердоган в Турция трябва да са щастливи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44