Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбен Мименов: Ако цената на дребнолистния тютюн е под 10 лева, то хората са напълно ощетени

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

С месец по-рано е започнала изкупната кампания  на тютюна заради по-слабата реколта. Макар че изкупните цени са по-високи от миналогодишните, производителите не са доволни. 

Над половината от произведения в гоцеделчевско тютюн е предаден на търговските дружества.  По закон плащането трябва да бъде направено до 15 дни след това.  Тъй като произведените количества са с високо качество, но с 30-40 процента по-малко,  браншът  не е доволен от цените. 

В началото започна цената около 7- 7.20 лева, но това е на дребнолистния тютюн и там ако цената е под 10 лева, то хората са напълно ощетени,
 обясни председателят на Сдрежението на производителите на дребнолистни тютюни Арбен Мименов.

Цената от 5.80 до 6 лева на сорта "Крумовград" също е ниска, твърди Мименов
, според който тя не трябва да пада под 7 лева. Той е категоричен, че ако хората временно спрат да предават тютюна, то след седмица цената ще скочи, но това е почти невъзможно:
Общините са няколко, селата са много, хората са без пари и много версии - те толкова са патили през годините, че се опасяват или да спре кампанията, или да започнат цените да слизат надолу,   допълни председателят на сдрежението.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44