Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските финансови институции опитват да спасят местната лира

Турските финансови институции започнаха да вземат мерки за спасяване на турската лира, на фона на продължаващото й драстично обезценяване спрямо долара.

Фондът за гарантиране на влоговете  взе решение да оперира само с лири.

В нашите вземания и давания няма  да се ползва чуждестранна валута, а ще работим само с турски лири, се посочва в съобщение на институцията.

Преди това истанбулската борса също взе решение да извършва всички операции с местни пари.

Президентът Реджеп Ердоган призова турските граждани да продадат доларите си и да купуват злато и турски лири:

Нека онези, които имат чужда валута под възглавницата,  да я обменят в злато, в турски лири, за да се увеличи стойността на лирата.

По данни на финансовите институции златото е най-изгодната инвестиция за предпазване на  доходите на турците от инфлацията в последно време. Инвестирането в златни кюлчета е донесло печалба от 9,26% през настоящата година, докато печалбата от инвестицията в долари е 5,94 на сто. 

 

Вчера турската лира падна до рекордните 3,55 за един долар, а само през месец ноември се е обезценила с повече от 10 на сто. От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо зелените пари, заради страховете на инвеститорите след резултатите от президентските избори в САЩ и проваления опит за преврат в Турция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44