Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи събират средства за село Вировско на традиционното коледно хоро в Брюксел

Снимка: Диана Чепишева

Наши сънародници в Белгия ще събират средства в помощ на село Вировско, което се намира в Северозападна България. Това ще стане по време на традиционното коледно хоро в Брюксел. Идеята е да се закупи поне един животоспасяващ медицински апарат – дефибрилатор за местните жители, които са далеч от спешна медицинска помощ.

Клуб "На хорото в Брюксел" както всяка година събира стотици българи в зала в белгийската столица под звуците на фолклорната ни музика.

Тази вечер обаче, освен танци, ще има и специален коледен щанд за продажба на лакомства и ръчно изработени сувенири. Парите от продажбата са в помощ на фондация “Вировчица”, създадена от Изабела Христова. Тя обучава доброволци за оказване на първа долекарска помощ в село Вировско, където живеят предимно възрастни хора. Това разказа Десислава Бояджиева, която е един от организаторите на благотворителната инициатива в Брюксел:

Една от нейните приятелки беше една възрастна жена – леля Цветанка. Тя в един момент получава сърдечен удар, но линейката идва 1 час по-късно, след като леля Цветанка е поела по последния си път. Това събитие и всички останали неща, с които Изабела се сблъсква, я карат да създаде фондацията.

Надеждата е с помощта на българите в Брюксел да се закупи дефибрилатор за селото:

Един нов дефибрилатор струва не по-малко от 3000 евро. Целта обаче е да се съберат за дефибрилатори за всичките села в община Враца. Апаратите ще бъдат за обществено ползване, поставени на известно на всички място.

Десислава вярва, че инициативата ще успее, защото българите в Брюксел обичат страната си и подпомагат благородни кампании. Хорото в Брюксел събира сърдечни хора.

Фондация "Вировчица“ има страница във Фейсбук с банкова сметка и телефони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44