Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 3000 лева е глобата за за неправомерно отсичане на иглолистно дръвче

Снимка: БГНЕС

Над 72 хиляди елхи ще бъдат пуснати за продажба преди Коледа. Санкцията за неправомерно отсичане на иглолистно дръвче може да стигне 3 хиляди лева, предупреди Димитър Баталов от Агенцията по горите:

Законният произход на коледните елхи се доказва с контролни пластини, които се поставят под второто разклонение, считано от върха на дръвчето. Те се закрепват трайно към стъблото. Пластината тази година е два вида - правоъгълна с бял цвят и овална с жълт. Всяка пластина съдържа шестцифрен номер и буква. Когато са контейнерно производство не е задължително на елхите да е поставена такава пластина, тъй като това производство е в по-малки обеми, с доказан произход от разсадниците.

Ако гражданите видят елха без пластина могат да сигнализират на телефон 112. Законно добитите коледни елхи се транспортират със специален превозен билет в който са описани. Недобросъвестни търговци отсичат дръвчета, които поставят в саксия, подвеждайки гражданите, че дръвчето ще може да се залеси напролет. За да избегнете измама, винаги проверявайте, дали дръвчето е с развита коренова система, съветва Баталов, който заяви, че броят на незаконно добитите елхи намалява.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44