Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските спецслужби ликвидираха главатаря на най-опасната терористична банда в Северен Кавказ

| обновено на 04.12.16 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима ислямски екстремисти, включително водача на една от най-опасните терористични банди в Русия, са били убити при спецоперация в предградие на Махачкала - столица на кавказката република Дагестан, обявиха от Федералната служба за сигурност. Сред неутрализираните бандити са разпознати главатарят на "Вилайят Кавказ" Рустам Аселдеров, известен като Абу Мохамад, и четирима джихадисти от най-близкото му обкръжение. В съобщението се отбелязва, че Аселдеров е положил клетва за вярност към групировката "Ислямска държава" още преди известно време. Той е организирал предотвратения от руските спецслужби опит за атентат в новогодишната нощ на Червения площад в Москва през 2010 г. Приписват му се и още няколко терористични акта в севернокавказката република Дагестан.

Неотдавна, както съобщи БНР, Иля Рогачов, директорът на департамента по новите предизвикателства и заплахи към руското външнополитическо ведомство, обяви стряскащата цифра от 3200 руски граждани, които воюват на страната на групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, които при завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44