Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес са епархийските избори за нов Старозагорски митрополит

Снимка: БГНЕС

Епархийските избори за нов Старозагорски митрополит се организират днес в Стара Загора. Изборният ден започва в  катедралния храм "Свети Димитър" с отслужването на св. Литургия начело с наместника на овакантения митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

След богослужението избирателите - по шестима от шестте духовни околии, ще се оттеглят в Старозагорската света митрополия и ще пристъпят към избора. Ситуацията е донякъде необичайна - изборите се провеждат при жив митрополит, който обаче не е в състояние да изпълнява своите задължения. 

От избора зависи дали ще бъде продължено делото на Галактион, посочи митрополит Антоний в обръщението си към епархийските избиратели.

Днес 36-те епархийски избиратели в Старозагорската света митрополия с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата на кандидатите за митрополитския престол, ще излъчат двама епископи, събрали повече от половината от гласовете им. 


Ако Светият синод на заседанието си на 10 декември счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, в следващия ден - 11 декември, неделя, ще се състои и Каноничният избор в София. На него митрополитите от Светия синод, начело с Българския патриарх Неофит, ще изберат един от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели в Стара Загора, и ще го утвърдят като нов Старозагорски митрополит. 


Епархийските избори в Стара Загора ще бъдат излъчвани на сайта: https://semi.bg/starozagorska_mitropoliya. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44