Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен беше издаден единствен по рода си каталог на сержантите и войниците, участвали във войната 1941-1945 година

Снимка: БТА

Единствен по рода си каталог на сержантите и войниците от Шуменска област, участвали във войната 1941 - 1945 г. и завърнали се живи от нея, издаде началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев. 

Каталогът е съставен от 205 страници и съдържа именна и данни за всички 5 518 сержанти и войници от областта, разказа подполковник Георгиев: 
Във връзка с посрещането на седми пехотен полк, един интересен исторически факт, на 27 декември 1944 година, полка от жп. гара Шумен до военния клуб се е движил в колона като във войнишките редици, местата на загиналите бойни другари, са останали празни, а редиците били така, както са били изпратени на фронта -  по устав е неправилно, но това е начина, по който полкът е изразил своето уважение към бойните си другари, които са дали живота си за родината.

С каталога ще разполагат всички библиотеки и читалища в Шуменска област. Електронният му вариант е качен на сайта на Областната администрация - Шумен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44