Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнът в Североизточна България се изкупува на цени с 10% по-високи от миналогодишните

Снимка: БГНЕС

Около 50% от тютюна от двете сортови групи Каба кулак и Бърлей в Североизточна България вече е изкупен, а фирмите се разплащат със стопаните в срок до две седмици. С 10% по-високи са цените в сравнение с миналогодишната изкупна кампания. 

Три са причините за по-високите изкупни цени, според председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан ФилевЕдна от тях е по малките количества тютюн, които са произведени през 2016 година в сравнение с 2015 година, по-доброто качество на тютюневата суровина и по-големият брой търговски оператори участващи в изкупуването. Осем фирми, четири от които български, изкупуват тютюна от двата сорта – "Каба кулак" и "Бърлей" – в Североизточна България. До дни ще започне изкупуването на "Катерини", "Гръцка басма" и "Източен балкан". Очаква се тази година кампанията да приключи в края на януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44