Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Италия протича при висока избирателна активност

Снимка: Архив

Италианците решават днес, дали да одобрят или не промените приети от Парламента на 47 члена на Конституцията от общо 139. Очакванията са за висока избирателна активност. В 12 часа тя бе 20,14%, а следващите данни ще станат известни след в 20 часа. Интересен факт, е че в Италия знака на бюлетината се поставя с химически молив, който се дава в избирателната секция и се връща веднага след като тя бъде  пусната в урната. Тъй като чрез социалните мрежи се създаде психоза, че в секциите ще  има моливи от които написаното се изтрива, наред места властите трябваше да вземат отношение и да се проверят съмненията на гласоподавателите. Специално за БНР, пояснение по въпроса и каква е една местна избирателна активност даде председателка на секция в град Чериньола с над 60 000 жители от южната област Пулия:  
Избирателната активност като за референдум е висока - около 40% до момента. Мисля, че до края на деня ще достигне 60%, което ще наистина една голяма избирателна активност. Що се отнася до разпространената от социалните мрежи информация за фалшифициране на вота, трябва да кажа, че това е невъзможно, защото знакът от химическия молив изтрит с гума избледнява , но остава. Знак от химикалка е невалиден. В Италия, при гласуване знакът се поставя с химически моливи доставени от министерството. 
Вотът приключва в полунощ българско време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44