Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски съд решава за правомощията на правителството да стартира чл. 50 за напускане на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският върховен съд започва днес изслушване на обжалването на правителството по решението, че е необходимо одобрение на парламента за стартиране на преговорите за напускане на ЕС.

Панел от 11 съдии във Върховния съд ще изслуша аргументите на правителството срещу решението от миналия месец, че само парламентът разполага с правомощия да стартира член 50 от Лисабонския договор. Очаква се изслушването да продължи четири дни, но решението най-вероятно ще бъде оповестено в началото на следващата година.

Решението е от изключителна важност за премиера Тереза Мей и нейната стратегия за Брекзит. Тереза Мей заяви, че до края на март смята официално да задейства член 50 от Лисабонския договор, с което се поставя началото на двегодишен процес на преговори.

Водещите кампания срещу едноличните решения на властите обаче внесоха случая в съда, който се произнесе в тяхна полза, че е неободимо одобрението на парламента. Безпрецедентната съдебна битка в британската история предизвиква голям интерес, като повече от 80 журналисти от цял свят са регистрирани да отразяват събитието и са осигурени допълнително 115 места за широката публика в съдебната зала по време на процедурите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44