Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият френски премиер: Ще продължим да защитаваме французите от терористичната заплаха

| обновено на 06.12.16 в 21:33
Бернар Казньов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да продължим да защитаваме французите от терористичната заплаха, заяви новият френски премиер Бернар Казньов, поемайки поста от Манюел Валс. Премиерът пожела на предшественика си успех в кандидатпрезидентската кампания, която му предстои.
 
53-годишният Казньов е известен като доверено лице на френския президент Франсоа Оланд и има сравнително най-висок рейтинг в правителството. Левицата, полицията, а и политически фигури вдясно оценяват положително работата му като вътрешен министър, особено по време на терористичните атентати във Франция. Назначаването му е явен израз на желанието на Оланд да подсили колкото може авторитета на управляващите в края на мандата си и да отговори на очакванията на французите за повече сигурност.

Защита на Франция – това е мисия, която поверявам на Бернар Казньов като премиер-министър. Но защитата не е достатъчна – трябва да се подготви бъдещето, да се отвори надежда за бъдещето, което означава инвестиране в образование и изследване, обясни президентът Оланд по повод какви надежди възлага на Казньов до президентските избори през април и май догодина:

Промените в кабинета бяха бързи и минимални с приоритет върху освободения пост начело на ключовото за сигурността вътрешно министерство. Брюно льо Ру поема този пост в контекста на терористичната заплаха и неотдавнашните полицейски протести срещу тежките условия на труд. Досегашен председател на парламентарната група на социалистите, той е познат като радетел за близостта на общинската полиция с гражданите. Може да се очаква парламентът да поднови извънредното положение, въведено след атентатите.
 
Освен вдигане на рейтинга социалистите очевидно се стремят да създадат динамика в кампанията си пред първичните избори за кандидат-президент, в която Манюел Валс амбициозно се включи. Той призова съпартийците си да преодолеят разделенията и да се обединят около кандидатурата му.

Казньов зае поста на Манюел Валс, който се оттегли, за да участва в първичните избори на социалистите през януари, когато те ще излязат с номинация за битката напролет срещу консерватора Франсоа Фийон, националистката Марин льо Пен и няколко независими кандидати. Последните сондажи сочат, че Валс би получил едва 10 на сто от гласовете, а Фийон и Льо Пен ще стигнат до балотаж и там Фийон ще победи с 65 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44