Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение от 6,5 по Рихтер взе десетки жертви в Индонезия

| обновено на 07.12.16 в 18:06
Снимка: EPA/BGNES
Пореден силен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер беше регистриран в Индонезия, съобщи Геологическата служба на САЩ.  Епицентърът е бил на остров Серам. По последни данни, близо 100 са жертвите след труса със сила 6,5 рано тази сутрин на индонезийския остров Суматра. Съобщава се за десетки жертви и стотици ранени. Много сгради са сринати, но няма опасност от цунами. Разрушенията са сериозни, защото трусът е бил много плитък, само на 17 км. 
Въпреки че Индонезия е разположена в сеизмичен район, днешното земетресение нанесе сериозни щети, поради малката дълбочина на хипоцентъра. Само в района, който се намира най-близо до епицентъра, се съобщава за близо 100 загинали. Местните болници не могат да се справят с наплива на ранени и пациенти се изпращат в съседни провинции.

Към момента са организирани екипи, които се опитват да достигнат затрупаните хора възможно най-бързо. Според специалисти, с всеки изминал час вероятността за намиране на оцелели намалява драстично. Въпреки че са мобилизирани всички местни ресурси, изкопната техника не е достатъчна.

Трусът разтърси остров Джава в пет часа сутринта местно време. Панически уплашени хора се втурнаха към по-високи места, в очакване на разрушително цунами. Според индонезийския метеорологичен институт такава опасност няма, но хората ясно си спомнят разрушителното земетресение от 2004 година. Тогава катастрофален трус от 9-а степен и съпътстващите го вълни цунами унищожиха цели региони и отнеха живота на над 250 000 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44