Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и кипърци честват заедно в Никозия големия български поет Никола Вапцаров

Снимка: Бранислава Бобанац

Българи и кипърци честват заедно днес в Никозия големия български поет Никола Вапцаров по случай 107-ата годишнина от рождението му.

Вечерта, посветена на Никола Вапцаров, се организира от посолството на България в Кипър съвместно с кметството на Фамагуста и със съдействието на Съюза на българите в Кипър. Тя ще бъде открита от Алексис Галанос, кмета /в изгнание/ на Фамагуста, чиито “едри звезди” възпя поетът-моряк, слово ще произнесе и българският посланик в Кипър Христо Георгиев. 

Рецитал от стихове на Никола Вапцаров ще звучи на български, гръцки и английски език в изпълнение на българските актриси на острова Моника Мелеки и Юлия Бациева. Музикална програма ще представи хорът на Фамагуста. Концерт са подготвили и децата от вокална група “До-ре-ми” към Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия, което по традиция чества и своя патронен празник.

То бе създадено през 2013 г. и в момента е най-голямото българско училище в Кипър. Пред сградата му бе поставен бюст-паметник на Никола Вапцаров, изработен от живеещия на острова български скулптор Иван Иков. В нея се помещава и Българският културен център в Никозия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44