Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХДС на Меркел сменя предизборно политическия курс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Девет месеца преди парламентарните избори в Германия управляващият Християндемократичен съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел сменя курса си в миграционната политика. Конгресът на партията в Есен гласува за по-строг режим при екстрадицията на бежанци без право на защита. Освен това християндемократите се обявиха срещу двойното гражданство – компромис, постигнат след дълги дебати със Социалдемократическата партия, която е партньор в широката коалиция в Берлин.

Конгресът на управляващия ХДС на канцлера Меркел завършва днес с промяна в курса на партията към по-консервативните избиратели, които през последните години се ориентираха към популистката "Алтернатива за Германия". Съществена част от тази промяна са конкретните решения за забрана на бурките на обществени места, но и затягане на контрола над бежанците, включително и съкращаване на социалните помощи за тях. Делегати на конгреса отправиха дори искания за транзитни зони извън Германия. Пред медии вътрешният министър Томас Де Мезиер се опита да смекчи промяната в политическия курс:

Сред пристигащите мигранти има много, които имат право на защита и трябва да бъдат интегрирани. Онези, които нямат право да останат в Германия, трябва да бъдат екстрадирани, както предвиждат действащите закони. Така че не става дума за поврат в политиката ни, а за нормална реакция на растящия брой мигранти, които трябва да напуснат страната
.

Конгресът донесе изненада, особено неприятна за коалиционния партньор от Социалдемократическата партия. Делегатите в Есен гласуваха за отмяна на двойното гражданство – компромис, постигнат с много усилия между християндемократи и социалдемократи през 2014 г. Той предвижда родените в Германия деца на чужденци освен германското да запазят и гражданството на родителите си. И макар темата да предизвика яростна дискусия в Германия, канцлерът Меркел успокои коалиционния си партньор:

Имаме сключено споразумение, което аз ще спазвам, а това, мисля, важи и за парламентарната ни група.

От днешните решения на конгреса става ясно, че партията на канцлера Меркел поема по пътя на предизборната кампания срещу крайно-дясната "Алтернатива за Германия", но и срещу коалиционните си партньори от социалдемократическата партия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44