Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара иска от Гърция да екстрадира осем турски военни

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Гърция незабавно да екстрадира осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след опита за държавен преврат и поискаха политическо убежище.

Гръцкият апелативен съд в понеделник изненадващо реши екстрадицията само на трима от военните, докато за други трима не допусна екстрадиция. Но Анкара е недоволна от това решение и настоява да бъдат екстрадирани всички от групата.

Неразбираемо е поради какви причини съдът излиза с противоположни решения относно членовете на една и съща група избягали превратаджии, заяви Чавушоглу, като подчерта, че неговата страна се надява за скорошно екстрадиране на всичките осем бегълци.

Турските военни избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат. Те са заявили, че не са замесени в събитията, но смятат, че няма да получат справедлив процес в родината си. Също така са изразили опасения за живота си, поради което са поискали политическо убежище.

Междувременно турски медии съобщиха, че близо сто и петдесет турски офицери са били отзовани или уволнени от командването на НАТО след опита за преврат в Турция на 15 юли. Това е заявил върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа – генерал Къртис Скапароти, посочват източниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44