Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският административен съд ще заседава по иск на наследниците на загиналите при взрива в Горни Лом

Снимка: Ваня Минева

Административният съд във Видин ще заседава следобед по иск на наследниците на един от 15-те работници, загинали при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом преди две години. Те претендират за 350 хиляди лева от държавата. 

Наследници на Петър Попов, загинал при експлозията в завода преди 2 години, са предявили претенции срещу Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката и администрацията на Министерския съвет. Искът е заради неправомерни техни действия и бездействия. През ноември делото беше отложено заради неизготвена допълнителна взривотехническа експертиза.

Още три дела от наследници на жертви на взрива в Горни Лом са заведени в Административния съд. Нито едно от тях досега не е приключило. Исковете са за суми между 100 000 и 400 000 лева. За 13 декември в Окръжния съд във Видин е насрочено друго наказателно дело за взрива в Горни Лом. Обвиняеми са четирима, сред които и собственикът на завода Валери Митков. За смъртта на 15 души подсъдими са също директор в Министерството на икономиката, която е отговаряла за контрола на търговията с боеприпаси, бивш началник на отдел контрол върху общоопасните средства в МВР и служителка по безопасни условия на труда в завода. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44