Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за модерна политика излезе с доклад с негативни изводи за дейността на КЗД

Снимка: Предоставени от Института за модерна политика

От Института за модерна политика представиха негативни изводи за дейността на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Според доклада отсъства системна практика по самосезиране и налагане на административни санкции от Комисията за защита от дискриминация за липсата на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Има случаи на забавени производства, коментира доктор Тодора Генчева, която е била член на Комисията за защита от дискриминация, а в момента работи в Института за модерна политика:
Комисията е един административен орган, който трябва да води една опростена административна процедура, която трябва бързо, ясно и коректно да разрешава въпросите, отнесени до Комисията като жалби и сигнали, за да могат хората да чувстват, че са защитени от закона.

Жалбите и сигналите, които се подават, са сложни от фактическа и правна страна и изискват продължителна проверка, обясни доцент Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация :
От три години всяка година повишаваме броя на постановените решения от нас и тази година ние ще завършиме с 500 постановени решения.

Анализът на Института за модерна политика за дейността на омбудсмана е с преобладаващо позитивни изводи, допълни Петър Кечашки от Института за модерна политика
Очевидно, че институцията на омбудсмана е увеличила своята активност неколкократно. Очевидно е, че омбудсманът присъства на терен, присъства в обществения дебат по важни казуси, участва в конституционното правосъдие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44