Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в балообразуването за кандидатстване след седми клас

Сериозни промени в образуването на бала за прием в езиковите и професионалните гимназии след 7-ми клас предвижда проект на просветното министерство. Той е публикуван в интернет страницата на ведомството. Предлаганите промени са максимален бал 500, а не 36 точки. Как ще се образува той съобщи заместник-министър Деян Стаматов:

Този фал се получава в резултат от удвоените им резултати от външното оценяване по български език и удвоените по математика. Към тях се прибавят точките от два общообразователни предмета от удостоверението за завършен 7-ми клас на всеки един ученик, като изборът на тези предмети е по решение на педагогическия колектив.
   
Промени се предлагат и при постъпването на петокласници в природоматематическите и математическите гимназии. Те предвиждат балът им да се получава от броя точки от националното външно оценяване по математика и от средния успех от оценките по изучаваните предмети в 4-и клас. Ако ученикът е участвал в олимпиади и други състезания по математика, в бала ще се включват и получените от тях точки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44