Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Петев: Охраната на морската ни граница е от изключително важна за цяла Европа

Началникът на Военната академия контраадмирал Митко Петев
Снимка: БТА
Охраната на морската ни граница е от изключителна важност за сигурността не само на страната ни, но и на цяла Европа. Това заяви началникът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на честванията в Банско, посветени на 107-ата годишнина от рождението на поета Никола Вапцаров и 135 години на Вишето военноморско училище във Варна.

В началото на 20-те години на ХХ век по решение на баща му Вапзаров е записан и след 6 години завършва морското училище във Варна, което от 1949 година носи неговото име.
 
Днес Висшето военноморско училище, в което се обучават 3000 студенти от 14 държави, е световна марка за морски професионализъм и качество, каза комодор проф. Боян Медникаров и подчерта: Ние с гордост наричаме себе си Вапцаровци!

На въпрос на "Хоризонт" дали има допълнително разполагане на военни сили в Черно море контраадмирал Митко Петев заяви:

Мерките, които се вземат, са в рамките на гарантирането на сигурността на Европа, тъй като ситуацията в момента както регионалната, така и от гледна точка на атлантическата сигурност, е, че Черно море е пресечна точка на много енергийни, икономически, политически и етнически взаимоотношения, които влияят пряко на бъдещето на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44