Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност на изборите в Македония

| обновено на 11.12.16 в 18:52
Никола Груевски
Снимка: БГНЕС

Ниска активност на избирателите в Македония се отчита на провеждащите се предсрочни парламентарни избори. Държавната изборна комисия в Македония отчете, че час преди края на изборния ден активността е била малко над 34%. 

1 784 416 са имащите право на глас. Над 8000 са местните и международните наблюдатели на вота. Участие в него вземат шест партии и пет коалиции. За първи път тази година в избирателните списъци са включени и снимки на хората, които гласуват, за да бъдат избегнати злоупотреби. 

До предсрочните парламетарни избори в Македония се стигна след скандала от февруари миналата година с подслушването на над 20 хиляди души, довел до протести и оставката на правителството и премиера Никола Груевски. Заради разногласия сред политиците досега изборите в Македония бяха отлагани два пъти.

Социологически проучвания към момента определят за победител управляващата досега ВМРО-ДПМНЕ, следвана от опозиционния Социалдемократически съюз за Македония. Много е възможно да има и изненади, прогнозира за "Хоризонт" журналистът Жанета Скерлев:

Анкетите дават предимство на ВМРО-ДПМНЕ, но аз лично мисля, че ще има изненади. 

Според Скерлев най-добрата формула за Македония би била коалиционното управление. 

Трите албански партии събират между 3 и 5 процента подкрепа според последните проучвания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44