Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорват решението на НЗОК за разпределение на приходите

| обновено на 13.12.16 в 16:43
Съсловни здравни организации оспорват решението на Националната здравноосигурителна каса да разпредели средства от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски за лекарствени продукти. Според тях, парите трябва да се насочат за обезпечаването на надлимитната дейност на болниците, която се формира предимно от спешни случаи. Към момента в жалбата към Административния съд са се включили 15 лечебни заведения, но се очаква и още да подрепят иска.

По данни на Националната агенция по приходите, Надзорният съвет на здравната каса ще разпредели 50 500 000 лв. от надсъбрани здравноосигурителни вноски за лекарствени продукти. Съсловните организации не са съгласни, посочи д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Българският лекарски съюз също ще внесе жалба в съда заради неразплатената дейност на болниците за 2015 г., заяви председателят  д-р Венцислав Грозев. БЛС има информация, че по прогнози от надсъбрани здравноосигурителни вноски за тази година се очакват 85 млн.лв. От друга страна средства към болниците могат да се разпределят и от въвеждането на пръстовия идентификатор, посочи д-р Стойчо Кацаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.