Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Европейският съюз удължи икономическите санкции, наложени на Русия заради украинския конфликт, с шест месеца. 

Макар да прие решението, българският премиер Бойко Борисов изрази резерви по този повод заради новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп:
Ще стане много неприятно за Европа, ако, като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите. Настоях съответно, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции. 

Лидерите на Съюза постигнаха и компромис, който ще позволи ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна. Те гласуваха специална уговорка, според която споразумението не е обвързано с гаранции за сигурността и не превръща Киев автоматично в кандидат за членство. Холандският премиер Марк Рюте увери, че при тези условия страната му ще се присъедини към останалите 27 държави-членки, които вече са ратифицирали споразумението. Рюте получи писмени гаранции, че договорът не означава автоматична покана за пълноправно членство на украинците.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази задоволство, че беше приет и планът му за европейска отбрана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44