Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви информации от Алепо за хода на евакуацията

Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неясна остава обстановката в сирийския град Алепо. Противоречиви са информациите, дали продължава или е спряна евакуацията на цивилни от града. Интерфакс цитира руското министерство на отбраната, че евакуацията е приключила. Обратното твърдят бунтовниците, според които само ранените и малка част от цивилните са успели да напуснат Алепо. Междувременно информационните агенции съобщават и за отделни експлозии в града.

По данни на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, в Алепо все още се намират около 50 хиляди души. По различни информации между 6 и 8 хиляди души са успели да напуснат Алепо, преди евакуацията да бъде спряна. Държавната сирийска информационна агенция САНА съобщи, че въоръжени терористични групи са открили огън по автобусите с напускащите Алепо граждани. Ройтерс съобщава за най-малко четири експлозии, които са се чули на една от стоянките на автобусите.

Алепо беше сред темите и на срещата на върха в Брюксел, чийто специален гост бе кметът на източната част на града, Брита Хаги Хасан. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че 28-те страни ще използват всички дипломатически канали, за да може хуманитарната помощ да достигне до хората в Алепо. Целта е ясна - незабавното отваряне на хуманитарни коридори, което ще позволи на хуманитарната помощ да стигне до Алепо и цивилните граждани да бъдат евакуирани безопасно, под неутрално международно наблюдение. 


Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия и Иран в съучастие в престъпленията, които извършват сирийските правителствени сили в Алепо. Обсъдихме ситуацията в Сирия и сме на мнение, че Русия и Иран са съюзници в целенасочените атаки срещу цивилно население и болници. Това са престъпления, които трябва да бъдат наказани. За съжаление трябва да признаем, че можем да направим много по-малко, отколкото ни се иска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44