Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Печатните издания излизащи в неделя отделят на страниците си основно място за усилията в преодоляването на неяснотата около управлението на страната.


„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа кабинет на популизма“, пише СТАНДАРТ. „Премиерът в оставка няма да се съгласи да оглави правителство с мандат на Реформаторския блок, заяви самият той вчера. „Ако се направи кабинет сега, ние сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Премиерът и министрите трябва да са техни“, отсече Борисов, и допълни, че не мисли за това да е служебен министър-председател.

 Така залезът за ново правителство, този път с мандат на Реформаторския блок, дойде след само ден преговори. А причината те да се провалят станаха две условия на Реформаторите и Патриотите. Първите държат парламентът да приеме ударно антикорупционния закон, което в момента е почти невъзможно. А вторите не отстъпват от условието си за 300 лева пенсия, което ГЕРБ определя като популизъм“, пише вестникът.

Борисов ще даде шанс реформатор да стане премиер“, пише в заглавие по темата вестник 24 ЧАСА. „Борисов дава шанс на кандидат на реформаторите да оглави дясно правителство, което да даде време на парламента да гласува промените в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарна избирателна система. Премиерът в оставка е категоричен, че трябва да се зачете гласът на 2,5 милиона българи, гласували на референдума на 6 ноември. Нито Борисов, нито министри от ГЕРБ ще участват в този кабинет на реформаторите, но ще го подкрепят. Според осведомени от петък се водят усилени преговори между ГЕРБ, реформаторите и патриотите. 

Днес също предстоят неформални срещи. Не е ясно до този момент дали Реформаторският блок ще събере необходимия брой гласове, за да се гласува правителство, както и кой ще участва в него. Запознати споменават, че с формирането на кабинет може да се ангажира лидерът на СДС Божидар Лукарски или неговият заместник Румен Христов, както и лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева или нейният заместник Найден Зеленогорски“, се казва в статията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44