Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага банковите сметки на заподозрени терористи в ЕС да се блокират до 48 часа без влязла в сила присъда

Еврокомисар Вера Йоурова: Благодарение на новия регламент ще направим огромна крачка в подобряване на съдебното сътрудничество

Германският министър на правосъдието Хайко Маас и еврокомисарят Вера Йоурова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банковите сметки на заподозрени терористи в ЕС да се блокират до 48 часа без влязла в сила присъда, предлага Европейската комисия. Пакетът от мерки за борба с финансирането на тероризма и организираната престъпност ще укрепи правната уредба на 28-те държави в областта на изпирането на пари, незаконното движение на парични средства и замразяването и конфискацията на активи. Регламентът въвежда взаимно признаване на съдебните решения от една държава в друга и ускорява противодействието при евентуални планирани атентати, стана ясно от думите на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова:

Когато разузнавателните служби установят заподозрени лица, съдия решава да се замразят техните сметки, свързани с подготовка на терористична атака. В момента процедурата е твърде бавна и въпреки усилията на разузнаването парите не са блокирани навреме. Благодарение на новия регламент ще направим огромна крачка в подобряване на съдебното сътрудничество.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44