Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на атентата в Берлин показва пропуски на германската полиция

"Светлината е по-силна от тъмнината" гласи възпоменателен надпис на мястото на трагедията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горещата следа в разследването на атентата в Берлин води към западногерманската провинция Северен Рейн-Вестфалия. От днес полицията издирва тунизийски гражданин, съобщават германските медии. В кабината на камиона-убиец е намерено разрешително за пребиваване в Германия, издадено на името на Анис А. - гражданин на Тунис, на възраст между 21 и 23 години, пристигнал в Германия от Италия преди година и половина.

Засилват се сигналите, че германската полиция е изпуснала от погледа си заподозрения тунизиец Анис А. Оказва се, че той е не само познат на службите като потенциален атентатор и добре свързан в ислямистките среди в Германия, а се е движил в обкръжението на радикални салафистки проповедници, вербували бойци за "Ислямска държава". Според съвместно журналистическо разследване на водещи германски медии телефонът му е бил подслушван, през август дори е бил арестуван и отново пуснат на свобода. За последно е бил разработван през ноември. Тези данни потвърди и вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Йорг Йегер на пресконференция в Дюселдорф: 

През юни му е отказан статут на бежанец, но не е екстрадиран, защото нямаше валидни документи. Първоначално властите в Тунис отричаха да е техен гражданин. Документите му пристигнаха едва днес. 

Полицията се съмнява в достоверността на разпространеното снощи видео, с което терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорността за терористичния акт.

Нападението, съвсем не неочаквано от службите, има и своето политическо отражение. В управляващата коалиция се разрази поредния раздор. Баварският премиер Хорст Зеехофер разкритикува мигрантската политика на канцлера Ангела Меркел, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" нарече 12-те жертви на атентата мъртвите на Меркел. Политологът от университета Хумболд в Берлин проф. Херфрид Мюнклер не разбира защо атентатът трябва непременно да се свързва с бежанската вълна.

Това изказване е не само грозно, но и контрапродуктивно. Ако действително "Ислямска държава" стои зад нападението, то нали не смятаме, че тази организация няма друга възможност за внасяне на атентаторите в Германия, освен чрез бежанския поток, пита проф. Мюнклер.

И въпреки това - берлинчани правят директна връзка между атентата и мигрантите. Сами Алкоми, роден в Германия, но с чужд произход, разказва:

Днес в метрото хората ме сканираха с поглед от главата до петите. В очите им имаше недоверие. 

Анет Гертнер смята:

Досега в Германия имах чувството, че сме поне малко по-сигурни от други страни. Но вече нямам доверие на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44