Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обяви нови законодателни мерки срещу финансирането на терористи

Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС

Бързото трансгранично замразяване и конфискуване на финансови активи ще попречи на терористите да използват средствата си за извършването на нови нападения, обяви Еврокомисията, която представи пакет от промени в европейските закони. Решенията в тази сфера ще се признават взаимно от съдилищата в различните държави, обясни комисарят по правосъдието Вера Йоурова:

Йоурова изтъкна, че конфискацията на имущество на престъпници и джихадисти в Европа е твърде неефективна и затова се предлагат единни критерии. Отнемането на активи на терористи ще става дори само по данни от разузнаването, без влязла в сила присъда. Освен това за първи път Брюксел хармонизира криминализирането на прането на пари – не само от терористи, но и от представители на мафиотски организации. Въвеждат се обща дефиниция за изпирането на пари, както и минимални стандарти за съдебните наказания, обясни комисарят по сигурността Джулиън Кинг:

Освен че така затрудняваме терористите да си набавят финансови средства, проследяването на паричните потоци може да бъде много ефективно за откриването на престъпници, терористи и техните съучастници.

Обхватът на митническите проверки ще се разшири, така че да включва паричните средства, изпращани в пощенски и товарни пратки, както и стоки с висока стойност – например злато, и предплатените платежни карти, които понастоящем не са обхванати от стандартната митническа декларация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44