Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смятаният за извършител на атентата в Берлин е лежал в италиански затвор и е бил следен от германските служби

| обновено на 22.12.16 в 08:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданинът на Тунис Анис Амри, който се издирва за атаката с камион срещу коледен базар в Берлин, при която загинаха 12 души, е бил четири години в италиански затвор. Той има и задочна петгодишна присъда в родината си. Бащата на заподозрения разказа, че Амри напуснал Африка преди седем години. След престоя си в италианския затвор предполагаемият терорист миналата година е пристигнал в Германия. По-рано брат на заподозрения съобщи, че две седмици преди атентата в Берлин Амри е прекъснал връзката със семейството си.

Междувременно стана ясно, че властите в Германия подозирали тунизиеца Анис Амри за подготовката на грабеж с цел набиране на средства за закупуване на оръжие. Според германски медии ислямистка клетка, към която се подозира, че принадлежи Анис Амри, е планирала серия от нападения от 2015 г. насам. Амри е бил следен от март до септември 2016-а, но впоследствие тези действия на властите са били прекратени, тъй като подозренията срещу него не се потвърдили.

Тунизиецът Анис Амри е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава", съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен. 24-годишният мъж поне веднъж се свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44