Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската полиция предотврати „значително“ терористично нападение в Мелбърн

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийската полиция обяви, че е осуетила „значително“ терористично нападение в Мелбърн. Новината бе съобщена от началника на полицията в щата Виктория Греъм Аштън:

Смятаме, че намерението е било да бъде осъществена многообразна атака, възможно на Коледа. Предполагаемите мишени са Площадът на федерацията, железопътната гара на Флиндърс Стрийт и катедралата Сейнт Пол.

Атаките е трябвало да бъдат извършени с експлозиви, огнестрелно оръжие и ножове, допълни Аштън. И трите предполагаеми мишени са знакови и популярни места в сърцето на Мелбърн. Недалеч е 100-хилядният стадион, на който в понеделник ще бъде изигран мач по крикет между отборите на Австралия и Пакистан.

В неутрализирането на заговора участваха четиристотин полицаи. Задържани бяха седем души. От петимата, които остават в ареста, четирима са родени в Австралия, но са от ливански произход, а петият е австралийски гражданин, родом от Египет. Полицията вярва, че те са се „саморадикализирали“, вдъхновени от пропагандата на групировката „Ислямска държава“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44