Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-председателката на турския парламент Первин Булдан даде показания по обвинение в терористична пропаганда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция е задържала депутатката Первин Булдан от прокюрдската Демократична партия на народите, която в същото време е и заместник-председател на турския парламент.  Медиите съобщиха, че рано сутринта тя е била отведена от дома си за разпит и е дала показания в съдебната палата в истанбулския квартал Бакъркьой в рамките на разследване срещу нея по обвинение в терористична пропаганда и възхвала на престъпление и престъпници. След като е дала показанията си, депутатката е била освободена.

Турското правителство обвинява депутатите от прокюрдската партия във връзки с обявената за терористична Кюрдска работническа партия-ПКК, която през последните седмици извърши бомбени атентати с десетки жертви.

Преди време, със закон парламентът отне имунитета на депутати от прокюрдската партия и оттогава 12 депутати се намират в затвора по обвинения, свързани с тероризъм, между които са и съпредседателите Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44