Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит пожела мирът да се възцари в умовете и сърцата на всички

Стотици вярващи се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски" за Бъдни вечер

Бог се яви в плът - сам Той - влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува

Снимка: БГНЕС

Стотици вярващи се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски" за Бъдни вечер. Българският патриарх Неофит оглави празничното богослужение и призова за любов към бога и към ближния. Той благослови всички, които са се събрали на празничната вечеря на Бъдни вечер в очакване на раждането на Спасителя.
Ангелското песнопение, което църквата нарича "Велико славословие", изпълни с радост и ликуване духовната обител, където се отслужва утренна молитва. Катедралният храм "Свети Александър Невски" се изпълни с миряни, участващи във вечерното богослужение - заедно с патриарх Неофит  служиха архиереи на Българската православна църква и много свещеници.
Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествената служба и получи лично благословение от патриарха. Негово светейшество, като духовен отец на всички православни българи, отправи своя благослов към всеки дом в родината и извън нея, където се посреща раждането на Сина божи,  и призова: 
И тази година, в очакване на рождественската нощ, ние сме заедно, за да засвидетелстваме вярата си за откриването на великата тайна на благочестието. Бог се яви в плът - сам Той - Творецът и Промислител на всичко съществуващо, влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание.  

Патриарх Неофит пожела мирът да се възцари в умовете и сърцата на всички:
Нашият Небесен отец е дълготърпелив и многомилостив и се надява да види във всеки от нас онази промяна, заради която в порива на жертвената си любов към света и човеците отдаде своя син единороден, та всякой, който вярва в него да не погине, а да има живот вечен.
Нека бъдем достойни за този безценен дар на Божията любов и Божията милост, за този щедра и всепобеждаваща изява на бащинската Божия грижа към всички нас.  

Сутринта на Рождество патриарх Неофит ще отслужи Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски". В края на богослужението Негово светейшество ще прочете рождественското синодално послание. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44