Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В болницата във Велико Търново изграждат специална стая за родилки и техните недоносени бебета

Снимка: БГНЕС

Специална стая за родилки и техните недоносени бебета изграждат в неонатологията на болницата във Велико Търново. Майките ще бъдат настанявани там, заедно с бебетата, в условия, максимално близки до домашните.

За първи път от 27 години ражданията Акушеро-гинекологичното отделение във Велико Търново надминаха 1000.

В така наречената стая тип кенгуру ще бъдат настанявани майките и недоносените им бебета, когато достигнат два килограма и състоянието им позволява да бъдат извън специалната среда на инкубатора до достигане на минималното тегло от 2 300 грама, позволяващо изписване на новороденото от болницата. Майката и бебето ще са заедно в максимално близка до семейната среда, обясниха от неонатологията. Условията са осигурени с инвестиция от световна компания. Велико Търново подобри рекорда си по раждаемост от последния четвърт век. Бейби бумът се дължи както на растящото доверие към екипа на доцент Светлозар Стойков, така и на изцяло реновираната медицинска база на родилното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44