Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ощетени при попечителството над децата бащи протестираха пред Съдебната палата

| обновено на 26.12.16 в 14:34
Снимка: БГНЕС
Ощетени при попечителството над децата им бащи се събраха на протест пред Съдебната палата. 

Протестиращите родители настояха да се въведе системата на споделеното родителство. В парламента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, с който това да се уреди, но разглеждането му засега се отлага. 
Във Върховния касационен съд е образувано тълкувателно дело и съдът трябва да се произнесе дали при сегашния текст на закона е възможно съдилищата да разпореждат споделено родителство. В някои съдилища това решение се допуска при споразумение между родителите. 

Протестиращите бащи настояват при развод детето да прекарва еднакво време и с двамата родители. Ето какво заявиха някои от протестиращите:
Нашият апел днес е споделеното родителство - възможност до децата, които са попаднали в конфликтна среда между родителите си, да имат достъп и двамата родители, независимо какви са техните лични взаимоотношения. Съдът не решава личностни проблеми, да мисли от гледна точка на детето.

Когато има напрежение между двамата родители, в този момент, давайки правото на единия  родител, другият е ощетен. И много често в тази ситуация децата са използвани като оръжие. Ако се дадат равни права, то ще бъде и с единия, и с другия. Във времето нещата между двамата родители ще охладнеят, ще се нормализират, и така детето ще бъде и на двамата.
Още по темата чуйте в репортажа на Радостина Билярска за предаването "12+3".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44