Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2017 в Горна Оряховица ще плащат по-голяма такса смет

Снимка: БГНЕС

С 10 на сто ще се увеличи такса смет за домакинствата в Горна Оряховица от догодина. Предложението ще се гласува след празниците от Общинския съвет. Причина за повишаването е недостиг в разходите за чистота, породен от промяна в механизма на облагане на бизнеса.

С увеличението домакинствата в Горна Оряховица ще плащат 4,3 промила върху данъчната оценка на имотите си. Бизнесът също ще плаща с осем процента повече.

Фирмите вече няма да се облагат на база "отчетна стойност" или "данъчна оценка", а на база "заявени съдове за смет" и извозването им. Така разходите на фирмите, особено на тези с големи сгради падат драстично. Ако досега данъкоплатците са плащали по около 80 хиляди лева за такса смет, сега разходите им се свиват четири пъти.

Битовите отпадъци вече се извозват и по-далече, което генерира недостиг от над 600 хиляди лева в общата план-сметка на общината за чистота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44