Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеонаблюдението в Елин Пелин вече дава реални резултати

Снимка: БГНЕС

Тази пролет в Елин Пелин отвори врати първия по рода си у нас ситуационен център. Той поддържа постоянно видеонаблюдение в града, обезпечава комуникациите при евентуално бедствие, а към него работи и доброволлчески екип, закален вече в няколко кризисни ситуации в страната. Няколко месеца след официалното откриване екип на Радио София посети центъра, за да разбере как на практика функционира той.

На пръв поглед ситуационният център в Елин Пелин изглежда като малка стая, пълна с дисплеи. На практика обаче се осъществява видеонаблюдение на близо 80 процента от територията на Елин Пелин, което вече дава и своите резултати. Видеонаблюдението е основна функция на центъра, но при бедствия той се превръща автоматично в координационен цнетър за реакция при кризи.

Системата вече и изпробвана, като при големия пожар в Нови хан отпреди няколко месеца доброволците са се отзовали на място до 10 минути след подаването на сигнала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.