Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Назряващата грипна епидемия в осем области на страната; уверенията на държавния регулатор, че парното няма да поскъпва през зимата; два милиона лева, събрани за Хитрино от кампанията на БЧК - това са водещите новини в днешния печат.
България е сред най-рисковите страни в Европа заради свлачищата, пише МОНИТОР. Всяко десето свлачище, регистрирано у нас, се е образувало в резултат на човешка глупост. Подобен е случаят с Оряхово, където от недобре изолиран язовир водата прониква в почвата и провокира движението на земните маси. По информация на Министерството на регионалното развитие, регистрираните свлачища у нас са над две хиляди. От тях около 60 на сто са в населени места и вилни зони. До края на десетилетието трябват 900 милиона лева за укрепването им, пише МОНИТОР.
24 ЧАСА информира за нова наредба, с която администрацията ще набира и задържа квалифицирани кадри. Студенти от подбрани специалности ще получават по 350 лева месечна стипендия. Срещу това те ще се задължават след завършването на образованието си да работят пет години като чиновници. Наредбата е изпратена до работодателите и синдикатите за съгласуване, пише 24 ЧАСА. Според същия вестник максималната заплата на работещите на трудов договор в МВР е около 3 060 лева - с около 200 повече, отколкото във финансовото ведомство. Там обаче средната заплата надвишава хиляда лева, докато в МВР тя е 626.
Почивката в Гърция ще ни излезе по-скъпо догодина, пише ТРУД. От 1 януари се вдигат акцизи и данъци, които ще повишат цените на редица стоки в южната ни съседка. Литър бензин поскъпва с 3 евроцента, а дизел - с 8. Ако си поръчате кафе в заведение, ще платите с 10 евроцента повече. Цената на кутия цигари в Гърция се увеличава от догодина с близо 25 на сто, повишава се и специалният налог за консумация на бира, пише ТРУД, но допълва, че според туроператори „засега няма промяна в пакетите за почивка в Гърция както за Великден, така и за летния сезон“. Поскъпване на нощувките в хотели се очаква, но чак от януари 2018 година.
Вестник СТАНДАРТ помества във водещата си публикация статистика на просветното министерство за чуждите езици, изучавани в училищата у нас. Общо 882 хиляди деца от 1-ви до 12-ти клас учат чужди езици.  Според данните, руският език е втори по популярност след английския, а на трето място е немският. Близо две хиляди българчета залягат над китайски и японски, защото според родителите им това е шанс за добра кариера, пише СТАНДАРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44