Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково, Харманли и Перник обявиха грипна епидемия

До 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград и Лъки

Снимка: БГНЕС
След Перник и областта от днес до 4 януари Хасково и Харманли са в грипна епидемия. Спират се плановите операции. Затварят се детските и женските консултативни кабинети. Пациентите, приети в болницата в Хасково, са предимно деца и хора над 60-годишна възраст. Заради увеличаващия се брой на болните от грип пловдивската здравна инспекция обяви ограничителни мерки. 
Д-р Моника Троянчева от здравната инспекция обясни мерките:

Преустановяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения. Преустановяване на плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета. Преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации. Стриктно провеждане на филтъра в детските заведения. Да се удължи ваканцията в цялата Пловдивска област, за това писмата са разпратени освен до кмета на Пловдив и до кметовете в цялата Пловдивска област, до 8-и януари.

Като противоепидемична мярка до 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград, Карлово и Лъки.

Във вторник грипна епидемия беше обявена за Перник и областта.

С предепидемични стойности са областите Габрово и Варна. Рязко се е увеличил и броят на болните от грип и в Благоевград.

В Шуменска област се увеличават случаите на остри дихателни инфекции в сравнение със седмицата преди Коледа, но не може да се говори за грипна епидемия. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че след края на зимната ваканция ще има строг контрол в училищата на нивото на заболеваемост. 

Официалната коледна ваканция за учениците продължава до 4 януари догодина. От Министерството на образованието припомнят, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция в съответния град, според размера на епидемията и при отсъствие от училище на над 30 процента от учениците. За наваксване на материала се преструктурира учебното съдържание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44