Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бояна" очаква първата си общинска детска градина

Сградата за бъдещата детска градина вече се обновява

През октомври следващата година ще отвори врати първата общинска детска градина в кв.„Бояна“. В момента бившата сграда на Боянското училище се реконстриура и преобразува, за да приеме 50 деца. Финансирането на проекта е на стойност около 1,2 млн.лв, средства от бюджета на Столичната община.

Бившето боянско училище има интересна история. Теренът, върху който е построено е дарен от местните жители още през 18 век. След като се създава ново училище, сградата временно е приют за деца, а през следващите години е преобразувана в боянската църква и дори тук са съхранявани стенописите, докато се прави реставрацията на църквата. Автор на проекта е арх. Пеньо Столаров, който и в момента е ангажиран с настоящия:

През последните години от паметник на културата, собственост на ресорното министерство, зданието преминава във владение на Столичната община и жителите единодушно решават, че трябва да се превърне в детска градина и събират 4000 подписа за това.

Сн: Златина ЙовковаКметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че детското заведение ще бъде филиал на 112-а детска градина, ще има две групи, като общо 50 семейства ще бъдат зарадвани с възможността децата им да посещават детска градина близо до дома им.

От 2006 година досега са построени 85 нови сгради на детски градини, като са разкрити близо 15 000 нови места, допълни Фандъкова. Сега в район „Витоша“ се изгражда и друга нова детска градина за четири групи в кв.„Драгалевци“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.