Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС настоява болниците да си получат парите за извършената дейност през декември

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз настоява болниците да получат парите, изработени през декември. На лечебните заведения не е било предварително съобщено, че ще работят с намалени бюджети, посочи д-р Стоян Борисов, секретар на Съюза.

В края на месеца лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, посочва доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени, единствено от заплатите на персонала.
Това ни се струва даже цинично, при условие че в държавната администрация и чиновниците взимат по 13 заплата.
Въпросът не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Борисов, секретар на Съюза.
Важният въпрос е, че имаме тотална намеса на държавата в Здравната каса и Лекарския съюз ще предприеме искове в това отношение.
От Здравната каса обясняват, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Определените за декември месечни стойности са с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, което според касата, опровергава твърденията, че намаленията на бюджетите на болниците е с 15 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44