Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много усложнена остава зимната обстановка в източната половина от България

Около 25 автомобила са катастрофирали на автомагистрала "Тракия" в района на Карнобат

Снимка: Петко Котларски

Много сложна е зимната обстановка в източната половина от България. Там на много места превалява сняг, а силният вятър образува навявания.

Целият участък от автомагистрала "Тракия" между пътния възел "Зимница" и Бургас е затворен за почистване на снега. Обходният маршрут е Зимница-Петолъчката-Карнобат-Айтос-Ветрен-Бургас. На магистралата станаха и серия верижни катастрофи.

След Българово вече беше почти невъзможно движението. Движехме се с около 20-30 км. Имаше верижна катастрофа явно. Около 9 коли бяха спрени. Едната беше по таван, другата беше блъсната в мантинелата. Имаше кола без предница. Един камион имаше аварирал по диагонал на пътното платно. От бурния вятър просто нямаше никаква видимост, разказа шофьор пред Радио Бургас.

Тежка е обстановката и по други пътища в Бургаския регион. Затворен за движение е и Рижкия проход в участъка Карнобат-Шумен, където над 50 автомобила са закъсали, информира дежурният от Областният съвет по сигурност:

Получило се е голямо задръстване. Има екипи, които извеждат автомобилите на платното. Много силен вятър, преспи и намалена видимост усложняват движението по пътищата в община Айтос, съобщи Рачо Рачев, началник Отдела за борба с бедствията и авариите:

Имаме затворени пътища за селата Раклиново. Работи се по отварянето на с. Черна могила, Черноград и Чукарка. Другаде е проходимо. Закъсали автомобили на територията на общината в с. Лясково - 4 автомобила, имаме два ТИР-а и един автомобил в посока за с. Карагеоргиево. Ограничено е движението по пътя Миролюбово-Изворище в община Бургас.

По последна информация е възстановено движението между Ветрино и село Неофит Рилски в посока Варна от автомагистрала "Хемус". Участъкът беше затворен за три часа поради верижна катастрофа между осем автомобила.

До утре сутринта ще остане затворен и пътят Вълчи дол-Суворово. Кметът на Вълчи дол Тодор Янев каза:

Тежките машини почистват. Хора, на които не им е крайно необходимо да пътуват, да се въздържат по това трасе. Също така е затруднено пътуването в участъка Войводино-Николаевка.

В община Ветрино е осигурено помещение за хората от закъсалите автомобили, съобщи кметът Димитър Димитров.

Снегонавявания затвориха пътища в Добричка област, предава кореспондентът ни Мая Щърбанова:

Пътят Добрич-Албена е затворен поради навявания от сняг. Останалите пътища са проходими при тежки зимни условия. Целият ресурс на пътното поддържане работи по всички направления, но ефектът от почистването е слаб заради силния вятър. Най-тежка в момента е обстановката в община Тервел, където има навявания от сняг.

Затворен е пътят Шумен-Разград поради снегонавяване. Обходният маршрут по пътищата Търговище-Белокопитово и Търговище-Разград.

Коли закъсаха по пътища в Силистренска област, обясни кметът на община Дулово Юксел Ахмед:

В момента продължава да вали, за разлика от преди обяд вятърът утихна. В някои участъци бяха започнали снегонавявания и машините почнаха да разчистват. Не е спряло електроснабдяването и водоснабдяването.

Около 25 автомобила са катастрофирали на автомагистрала "Тракия" в района на Карнобат. Няма информация за пострадали хора. 10 души от блокираните в участъка коли са настанени в хотел в Карнобат. Други обаче са отказали да бъдат евакуирани и са останали в автомобилите си.

По пътя Слънчев Бряг-Обзор се забранява движението на камиони над 12 тона. Същата забрана влиза в сила и за пътя Разград-Шумен, по който вече могат да се движат леки коли. По главиня път София-Варна движението между Брестница и Български извор се осъществява в една лента поради аварирал товарен камион в района. Временно е затворен участъкът Бутан-Крива бара поради катастрофа. Обходният маршрут е Хайредин-Ботево-Софрониево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44